Tuesday, September 30, 2014

Saya berubah dengan Shaklee!

Assalamualaikum semua, 

Kepada yang baru kenal saya, mungkin tak tau yang dulu saya pun seperti kebanyakan anda semua, adalah ibu yang ada kerjaya. Kerjaya saya bukan biasa- biasa, agak menarik juga. Saya bekerja dengan badan kemanusiaan, iaitu MERCY Malaysia. Saya menyertai misi kemanusiaan, dalam dan luar negara, pada waktu kecemasan dan juga dalam waktu aman untuk tujuan pendidikan dan kempen kesedaran bencana. Kemudian saya bekerja sekejap dengan yayasan yang mengendali program percuma untuk sekolah berisiko tinggi. Saya berhenti daripada MERCY Malaysia selepas 7 tahun, kemudian ke yayasan tersebut, tapi hanya bertahan selama 7 bulan sahaja. 


MERCY Malaysia, kempen kesedaran bencana, disaster risk reduction
I worked with MERCY Malaysia for almost 7 years, 
left the organisation in 2012 as Head of Department
for Disaster Risk Reduction programs. 

Dan saya juga seorang ibu & isteri. Dan sebagai tambahan, saya seorang "breastfeeding mother". Anak sulung saya dapat saya susukan sehingga usia 15 bulan, dan anak kedua, saya dapat susukan sehingga 23 bulan. Semua ini dilakukan semasa saya masih bekerja di pejabat dan semasa saya perlu travel, saya akan tinggalkan bekalan susu ibu untuk bayi saya juga. 

Tough? Yes, but it is not as tough as having a stressful life, as a working mother. 

Sebab itu saya pilih untuk cari jalan keluar. Sejak awal lagi bila saya buat keputusan untuk bekerja di rumah, WANG BUKAN MATLAMAT SAYA. Matlamat saya sentiasa "less stress family life". Sebab saya tak sanggup lagi hidup dalam stress kerana kerja, kerana tersangkut dengan keperluan gaji bulanan, yang buat saya marah- marah anak, marah- marah suami. Rumahtangga panas dengan stress, itu hakikat kehidupan keluarga kami dulu, dan saya semakin takut jika apa yang kami bina, tidak semakin kukuh, dan boleh menjadi rapuh. 

I remember fighting about it in the car on the way to work, contemplating to quit my new job at the foundation; 

"I hate my job! I hate my boss!" 

"Go on find another job"

"Easy for you to say! I cannot just do ANY JOB!"

And we will go on and on about it, always end it with both of getting so upset :( 

Juggling between family and work, has affected my work, and my relationship. I cannot cope with the stress and I have to still go to work. In the process, I hurt many people and I hurt myself too.

In 2012, I found Shaklee, and I found Shaklee business opportunity, and the rest is what you see me today;

- I work from home or from anywhere I can 
- I enjoy sharing amazing products and healthy lifestyle with everyone 
- I am happy to mentor and coach my team, everyday
- I earn good income for the lifestyle I want, every month
- We have end of "find a job" discussion - for good
- We have better relationship, less fight, better communication
- Less stress days for us, happier days for our children 


I am now a different mother, a different wife
a much better kind of different :) 

Saya tahu ramai berada dalam situasi kami dahulu, tertekan dan tidak kenal jalan keluar. Saya pun pernah buntu, tapi saya tidak pernah berhenti berharap agar Allah tunjukkan saya peluang. Saya bukan orang yang rajin, tekun pun dahulu, tapi keazaman buat saya berubah. Ini kekuatan yang tak pernah pun saya tahu, milik saya rupanya. 

Saya benar- benar ingin buka peluang untuk anda di luar sana, untuk berada di bawah bimbingan saya, jika anda juga berada dalam situasi yang saya ceritakan di atas. Hubungi saya untuk kita bertemu dan berbincang :) 

Untuk maklumat lanjut tentang produk dan bisnes Shaklee,
HUBUNGI SAYA | Puteri | 016 344 7727 | puteriyusof@gmail.com

Sunday, September 28, 2014

Special post: Leader tekun dan bijak, Coordinator Puteri Hafiza

Assalamualaikum semua :)

Satu lagi post menarik tentang salah seorang leader dalam group Puteri and Friends, iaitu adik bongsu saya, Puteri Hafiza. Memang standard lah kan, bila kita jadi ahli beli produk, kita pun meng-ahlikan adik beradik ibubapa dan saudara mara kita kan? Tapi ini bukanlah permulaan bagaimana adik saya, Ija memulakan perjalanan beliau dalam bisnes Shaklee.

Pada tahun 2011, selepas saya melahirkan Adam, dan mula berkenalan dengan supplement Shaklee untuk membantu saya berpantang dan menyusukan, Ija ketika itu sedang hamil anak kedua, si comel Qistina. Saya bersungguh- sungguh beritahu Ija, guna la Shaklee, guna la Shaklee, guna la Shaklee hahaha! Tapi sebenarnya tak susah nak ajak Ija guna Shaklee sebab dia dah tengok sendiri macam mana saya boleh sihat dan hasilkan susu yang mencukupi untuk Adam ketika itu. Seeing is believing, dengan mudah Ija bersetuju.

Yang menariknya, ketika itu saya belum lagi jadi ahli Shaklee pun haha, saya cuma user sahaja, tapi promote bagai nak rak, sebab saya sangat- sangat berpuas hati dengan Shaklee. Jadi apa yang saya buat ialah saya beritahu Alin, supaya deliver order untuk Ija. Sebenarnya pada masa tu, bukan order Ija saja yang saya pass pada Alin, in fact order office mate yang menyusu anak pun. Sebulan tu sampai 3-4 orang membeli, bila dikumpul saya layak dapat free membership! Punya la mudah bila kita passionate berkongsi, tak payah keluar modal pun kan?

Dan lagi satu cerita, Ija sebenarnya tidak menetap di Malaysia. Selepas kelahiran anak sulung si cantik Arissa, tahun 2010, dia pindah ke Abu Dhabi mengikut suami bekerja di sana. Maka order supplement Ija dihantar oleh Alin ke Abu Dhabi. Ija ketika itu walaupun hamil, dia masih menyusukan Arissa. Jadi kehadiran supplement sangat membantu Ija semasa hamil sambil menyusukan anak. Kesimpulannya, seperti saya, Ija juga sangat- sangat berpuas hati.

Arissa (4) & Qistina (2)
Memang geram je dengan keletah budak berdua ni!  

Kemudian, saya terfikir sesuatu, ketika itu saya sudah pun jadi ahli, dan meneruskan perkongsian tentang produk di Facebook dan blog. Saya fikir, eh Ija ni pun patut join bisnes, takkan nak lalala jer jadi Datin tapi takde income kan? Haha jauh tu memikirkan untuk adik sendiri. Ku fikir, bukan susah mana pun, update saja Facebook, buat blog dan share lah kebaikan Shaklee. Saya pun propose idea tersebut pada Ija, dan dia kata OK, tapi tak excited pun hehehe!

Hari ke hari, hari ke hari, ku tengok Ija ni macam takde la excited mana nak bisnes. Saya pulak makin memikirkan, takkan nak tengok saja adik ni tak buat apa. Peluang depan mata, takkan nak tengok saja. Saya fikir, saya boleh bantu dia buat order, in fact customer dia di Malaysia pun saya boleh handle, bukan susah pun. Yang penting dia mahu berkongsi maklumat dan promote saja. Tapi ibarat menunggu buah tak gugur, minat Ija tidak la bercambah banyak mana.

Saya tak putus asa, saya tahu bila ada peluang yang baik, saya takkan tengok je. Satu hari, saya Skype Ija, dan terangkan plan saya. Saya bagitau dia, kita fokus market Malaysia saja, sebab kawan- kawan dia semua di Malaysia, bukan di Abu Dhabi pun. Jadi apa nak risau dengan delivery product ke Abu Dhabi pun. Bukan ku ajak jual pada Pak Arab nun! Kita buat benda senang dulu. Cadangan tersebut diterima baik, dan kali ini dia lebih excited. Tak sia- sia lah saya pujuk juga, tapi kalau dekat memang ku cekik je adikku ini hahaha!

Fast forward, Ija mulakan sharing dengan lebih konsisten, sehinggalah bersalin. Bila dah rasa perbezaan berpantang dengan produk Shaklee, lagilah meriah perkongsian beliau. Badan yang sihat, susu yang cukup dan banyak sehingga boleh tandem nursing lagi menyemarakkan lagi semangat Ija untuk berkongsi dengan orang lain. Makin hari makin ramai customer dan makin ramai kawan- kawan Ija pulak jadi ahli Shaklee. Ija ni ku perhatikan sejak sekolah lagi, banyak jadi ketua dalam hal- hal tak rasmi, ramai juga pengikut. Macam- macam projek la masa di kolej dulu, kelas mekap la, buat bisnes mekap la, rasanya ada juga jadi juri pertandingan ratu cantik kolej kahkahkah! Aktiviti- aktiviti jenis gitu memang ada je pengikut LOL! Adeh lawak adikku ini.

Kemudian, masuk fasa kedua perkongsian produk Shaklee, suami Ija, pun mula mengambil produk Shaklee untuk masalah gout. Kemudian cerita Shaklee merebak ke tempat kerja suami, dan tiba- tiba muncul customer pelbagai bangsa termasuk Arab dan Indonesia. Lama- lama, terpaksa pula saya hantar produk ke sana, mula- mula kotak kecik, lama- lama berkotak- kotak. Dan kalau mereka balik kampung, berkotak- kotak juga dibawa balik. Bukan saja orang tempatan, tapi Malaysians yang di sana pun mahukan produk Shaklee. Peluang yang dulu hanya dalam fikiran saya saja, kini menjadi kenyataan. Ija membina bisnesnya secara remote di Abu Dhabi!

Halangan dan cabaran tidak pernah surut, antaranya bila barang kena tahan di kastam Abu Dhabi. Berangkatlah mereka anak beranak mengadap, at least dua kali tak silap saya. Pernah juga barang tersangkut lama di kastam, customer cancel order sedangkan barang dah beli, modal dah keluar. Ada sekali kami terpaksa menjejak parcel yang dah dihantar supaya tidak fly, disebabkan keluar warning dari kastam sana. Pernah juga Ija hampir mahu berhenti disebabkan oleh halangan ini. Saya sendiri pun rasa macam aiyokkkkk THIS IS HARDER than we expected! Rasa helpless sebab ada banyak benda di luar bidang kuasa kita.

But above all this, we want to succeed more than anyone knows. Jadi apa pun halangan kami harung, dan kami belajar daripada kesilapan. Makin banyak dugaan, makin kuat kami berdoa dan bertawakal. Makin lama makin ramai customer yang sanggup bayar lebih untuk postage ke Abu Dhabi dan guna alamat mereka sendiri. Asalkan mereka dapat produk Shaklee! Dan paling menarik, Ija adalah leader pertama yang ada downline daripada Indonesia! Dan partner dia ni, semua stok Ija dia boleh jual senang je di kalangan warga Indonesia di Abu Dhabi. Very smart partnership hahaha!

<<<< OPPPPSSS IKLAN >>>

CHECK OUT IJA & FAMILY YOUTUBE CHANNEL 

Sekarang ni, bukan saja customer bertambah, group Lane of Victory (LoV) yang diketuai oleh Ija juga semakin bertambah. Yang paling menarik dalam group LoV ialah bagaimana hubungan mereka begitu mesra sedangkan Ija jauh nun di luar negara, mungkin jumpa setahun sekali, itupun bukan semua. Sudah tentu awal- awal dulu kita sendiri tak tau bagaimana nak manage, kemudian kita sama- sama belajar dan buat adjustment. Alhamdulillah, sekarang ni bukan saja ahli LoV boleh bekerjasama dengan Ija, mereka juga tidak ada halangan dan tidak segan untuk berjumpa dan berbincang dengan saya.



Saya sebenarnya ada visi untuk Ija sejak awal lagi. Saya fikir, kalau boleh bina bisnes Shaklee sementara di Abu Dhabi, nanti pulang ke Malaysia InshaAllah dah ada income yang stabil. Tak perlu lah Ija cari kerja, dan boleh fokus membesarkan anak- anak saja. Biarlah suami je kerja (tapi selepas saya jadi Master, adik iparku juga berangan nak jadi work at home dad ye? Hehehe). Dan kalau boleh saya nak la travel dengan Ija dan keluarga, boleh makan angin sama- sama bawak Mak & Abah. Macam- macam la visi saya untuk Ija sebenarnya. Dan Alhamdulillah, kami sedang berusaha merealisasikan visi tersebut.


Ija sekarang ni dah pun merangkul rank Coordinator, dan semasa National Conference baru- baru ini, Ija dapat beri Mak satu tiket untuk penginapan dan dia dapat balik juga untuk ambil award. Sekarang ni dia dah boleh plan untuk balik kampung lebih daripada sekali setahun dengan adanya income Shaklee, dan ianya sudah tentu menggembirakan Mak Abah kami. Mak saya lagi lah lega bila anak perempuan ada pendapatan, bukan saja untuk diri sendiri, tapi dapat bantu suami dan keluarga. Kami dibesarkan untuk percaya diri kita boleh, dan rajin dan tekun adalah salah satu trait dalam diri kami. Jadi kalau orang kata susah nak didik adik sendiri dalam bisnes, pada saya tak sesusah mana, kalau kita lakukan demi kasih sayang kita kepada adik beradik kita. Kita kena jelas yang kita lakukan ini bukan saja untuk diri sendiri, tapi untuk sama- sama membahagikan ibubapa kita. Itu memang salah satu push factor kami berdua, nak berikan yang terbaik untuk ibubapa selagi kami mampu.

Kepada Ija & Raat (suami beliau hehe), teruskan keseronokkan berkongsi kebaikan Shaklee, dan terima kasih kerana menjadi business partner yang paling tidak banyak kerenah! Bukan sebab dia adik saya, kena puji macam ni, tapi Ija sejak kecik tak banyak kerenah hahaha! Raat pun tak banyak hal, sentiasa support isteri sejak awal, siap jadi pelakon dalam Youtube untuk promote Shaklee hahaha! Saya memang seronok buat plan dengan Ija, dan pastinya team members LoV pun seronok berada dalam group LoV.

Keluarga bahagia til Jannah Inshaallah 
Kepada anda yang ingin menyertai group LoV, 
boleh hubungi Ija +971 52 777 5940



Untuk maklumat lanjut tentang produk dan bisnes Shaklee,
HUBUNGI SAYA | Puteri | 016 344 7727 | puteriyusof@gmail.com

Saturday, September 27, 2014

Special post: Leader komited dan berani, Coordinator Herdayu Jamian

Assalamualaikum semua :)

Hari ini saya ingin bercerita tentang salah seorang leader dalam group Puteri and Friends, iaitu Herdayu (Ayu), yang telah saya kenali lebih daripada setahun yang lepas. Yang manisnya perkenalan kami bermula di blog saya ini! Pada masa tu saya pun baru bermula, tapi telahpun serius merancang arah tuju bisnes Shaklee saya. Jadi blog merupakan satu medium penting bagi saya bercerita dan membuka peluang kepada ramai orang untuk menyertai saya, berkongsi kebaikan produk Shaklee dan seterunya membina bisnes mereka. Dan Ayu adalah salah seorang daripada mereka yang telah terbuka hatinya.

Satu hari Ayu menghubungi saya, bertanya tentang produk kesihatan kulit, secara khususnya jerawat! Oh memang lah topik kegemaran saya, sebab saya memang alumi golongan berjerawat haha! Dekat seminggu juga saya ber-WhatsApp dengan Ayu, bercerita satu persatu tentang produk yang baik untuk bantu masalah jerawat beliau, termasuklah ESP, vitamin, vitamin C, Alfalfa, GLA Complex. Saya beritahu Ayu supplement untuk jerawat tidak boleh tidak, mesti ambil dengan lengkap kerana adakalanya semasa healing crisis, ia akan keluar dengan banyak, terutama jika badan mula mengeluarkan toksin. Mudah berurusan dengan Ayu, asalkan saya beri info lengkap, dia happy. Kemudian saya cadangkan Ayu beli produk untuk layak free membership, dan saya cadangkan Ayu kumpul order kawan- kawan lain, yang juga ada masalah jerawat hehehe! Saya beri cadangan sebab dulu saya pun ramai kawan- kawan berjerawat. Kalau sorang beli satu produk baru, mesti yang lain nak join juga. Maklumlah jerawat saya masa tu never ending battle.

Selepas dekat dua minggu, Ayu dapat kumpul order yang cukup untuk layak free membership. Dan saya dengan happy mendaftarkan Ayu sebagai ahli Shaklee dan sebagai downline saya. Kemudian saya mula skodeng Facebook dan website Ayu ahahaha! Mestilah kena kenal kan sapa downline kita, mana rupa orangnya, siapa keluarga dan lain- lain. Bukan nak jadi spy, tapi perlu ada effort nak kenal downline kita, bukan register, bagi barang lepas tu lupa. Kami pun dihubungkan pula dalam Facebook jadi lebih senang saya perati Ayu kihkihkih!

Oh pasal jerawat Ayu tu, selepas je dia mula makan supplement, seperti yang saya duga, dia kena healing crisis yang hebat. Jerawat keluar satu per satu, merah dan besar, siap ada nanah. Sedih sangat terpaksa tengok gambar jerawat Ayu hari- hari! Hahaha! Tapi sayang customer dan downline punya pasal, ku hadapi jua. Yang paling penting saya nasihatkan Ayu supaya BERSABAR. Rugi sangat kalau tak boleh harung healing crisis, sebab bila badan dah repair yang rosak, InshaAllah tak muncul lagi jerawat- jerawat itu. Mujurlah Ayu ni jenis mudah dengar kata. Dia pun bertahan, sambil ambil gambar jerawat ehehehe!

Inilah antara gambar- gambar yang Ayu share dengan saya hukhukhuk! 

Kemudian...tadaaaaa!!

Lawa kannnnnn!!! 

Pada suatu hari, Ayu menyatakan hasrat nak bisnes, dan saya memang tahu Ayu ada minat tu, sebab dah skodeng dah website jualan dia. Ada macam- macam benda dia jual, terutamannya barang kecantikan wanita. Kalau nak tau, Ayu ni pandai mekap dan mengandam juga. Memang cantik hasil tangan dia, natural je. Saya kata boleh, tapi produk Shaklee tak boleh letak dalam website jualan personal SID. Kena guna cara sharing di blog dan juga Facebook, supaya kita kenal rapat dengan customer untuk kita bantu dari segi pengambilan produk, beritahu tentang promo dan lain- lain lagi. Seperti biasa Ayu pun setuju, tapi pada masa yang sama dia tetap meneruskan online business yang lain juga. Dalam hati saya, kalau boleh saya mahu Ayu fokus Shaklee saja, sebab saya tahu bisnes ni perlukan fokus, kalau banyak benda nak handle, semua nak jual, nanti dapat sana sikit dan sini sikit. Tapi saya hormat dia sebab saya tahu mesti dia dah keluarkan modal untuk buat website dan jual barang- barang tu. Jadi saya tak kata apa, tapi saya beri 100% komitmen kepada keperluan bisnes Ayu sebagai seorang upline.

Ayu ni kerja sangat busy, dan tak boleh online selain waktu lunch. Dan dia hanya akan contact saya waktu malam, dan gemar sangat ajak ber-WhatsApp tengah malam. Saya dapat kesan komitmen, minat dan passion dia dalam bisnes Shaklee, terutama selepas jerawat dia makin surut dan kulit makin cantik, lagilah dia berkobar- kobar nak kongsi kehebatan produk Shaklee. Sebab tu saya tak kisah tengah malam pun saya harung, sebab saya tahu esok pagi dia akan offline seharian.

Semakin hari Ayu semakin serius dan fokus dengan Shaklee dan akhirnya Ayu tidak lagi beri tumpuan kepada bisnes online yang lagi satu. Saya tahu jika saya beri 100% komitmen pada Ayu, dia akan lebih fokus dengan Shaklee berbanding bisnes yang lain. Itulah yang saya pegang sehingga hari ini. Jika saya komited, anak buah juga akan komited. Jika saya sambil lewa, anak buah akan sambil lewa dan kroh kroh tido. Ayu naik rank Supervisor pada bulan 8, 2013 dan kemudian ke peringkat Coordinator pada bulan Januari 2014.

Fokus dan komitmen Ayu berbaloi, dan saya melihat hubungan kami juga meningkat dari satu tahap ke satu tahap yang lain. Mulanya kami stranger, dihubungkan oleh blog, Facebook. Kemudian kami berjumpa sekali, dan setiap hari berhubung dengan WhatsApp saja. Ayu sangat komited dengan kelas yang kami adakan, dan sentiasa mencari jalan untuk hadir dan beri sokongan kepada saya. Walaupun mungkin pada Ayu, dia mahu datang dan belajar, pada saya kehadiran dia sebenarnya pemberi semangat kepada kami. Kemudian ada juga fasa, saya begitu tegas dengan Ayu. Saya begitu mahu dia beri yang terbaik, sehingga boleh jadi stress juga. Adakalanya saya lihat dia sebagai adik, dan kakak yang garang pernah juga naik angin dan sebagainya. Lama- lama semakin kenal, semakin saya tahu untuk handle Ayu dan kemudian bantu dia handle groupnya pula. Pernah di awal bisnes Ayu sering tidak berkeyakinan, tapi sekarang Ayu menjadi tempat rujukan saya dan rakan- rakan SID yang lain dalam group. Saya melihat Ayu grow sedikit demi sedikit, tidak pernah jemu dan tidak pernah berputus harapan. Semakin lama semakin positif, dan semakin lama semakin meningkat hormat saya terhadap Ayu.

Baru- baru ni Ayu bagitau kami, loan rumah baru dia dah lulus, bermakna salah satu impiannya untuk punya rumah sendiri menjadi kenyataan, berkat usaha Ayu dengan bisnes Shaklee. Saya kenal Ayu seorang yang berkeazaman tinggi, dan bila dia beritahu berita gembira ini, tak boleh saya nak gambarkan dengan kata- kata betapa gembira dan bangganya saya sebagai seorang mentor. Dan saya sentiasa doakan impian Ayu untuk bekerja di rumah menjadi kenyataan. Saya belajar banyak daripada Ayu dan akan selamanya akan terhutang budi.

Untuk menjadi sebahagian daripada team Ayu, hubungi :
Herdayu 018- 210 0834 (Seri Kembangan)


Untuk maklumat lanjut tentang produk dan bisnes Shaklee,
HUBUNGI SAYA | Puteri | 016 344 7727 | puteriyusof@gmail.com

Thursday, September 25, 2014

Jangan beri makan kepada SEL KANSER anda!

Assalamualaikum semua,

Baru- baru ni, business partner saya Fazrina (check out her very informative BLOG) share dengan kami satu link video, tentang bagaimana kita boleh bantu badan kita mengelak daripada penyakit kanser, dengan memahami bagaimana salur darah kita berfungsi.



Info dalam video ni sangat menarik, dan berguna, tapi mungkin payah nak faham sebab (1) ianya dalam English, dan (2) bahasa sains. Tapi saya akan cuba simple kan, dan saya dapat bantuan Cik Rina untuk bantu confirmkan apa yang saya faham tu tepat dengan apa yang disampaikan dalam video ni.
Ok beberapa term penting yang anda kena faham dulu ialah:
1- Blood vessel = salur darah
2- Angiogenesis = proses pembentukan salur darah
3- Inhibitors = penyekat proses pembentukan salur darah
4- Stimulators = merangsang proses pembentukan salur darah
1- Pembentukan salur darah kita ni sangat magical, ianya boleh dirangsang dan disekat bila diperlukan. Contoh, bila kita luka di bahagian kulit, proses pembentukan salur darah akan dirangsang untuk baiki luka tersebut. Dan bila luka dan sembuh, pembentukan salur darah disekat jadi sebab dah cukup tugasnya untuk perbaiki tisu kulit kita. Sepanjang kita hidup, proses ini sentiasa mencari keseimbangan untuk rangsangan atau sekatan. Kita tidak mahu ada terlalu banyak salur darah, atau terlalu sedikit salur darah. Badan yang sihat perlu seimbang.
2- Masalah2 yang berkaitan dengan masalah salur darah yang terlalu sedikit termasuklah luka lambat sembuh, penyakit jantung, strok, pre-eclampsia, rambut gugur, erectile dysfunction. Maknanya badan tak boleh nak ransang pembentukan salur darah, jadi dapat lah masalah2 kesihatan ni.
3- Masalah2 yang berkaitan dengan masalah salur darah yang terlalu banyak termasuklah cancer, psirosis, buta, athritis, endeometriosis, Alzheimers, obesiti etc. Maknanya badan tak boleh nak kawal pembentukan salur darah, jadi dapatlah masalah2 kesihatan ni.
4- Dan lebih menakutkan ialah, ketidakseimbangan ini (terlalu kurang atau terlalu banyak salur darah) 30-35% disebabkan oleh diet kita seharian. Dan dalam video ini Dr. Li menekankan bagaimana diet boleh menyebabkan kita dapat cancer dan kita sebenarnya memang "beri makan" sel kanser setiap hari, dan sel kanser pun membiak dan semakin "sihat" dalam badan kita.
5- Dalam badan kita memang terdapat sel kanser, dan semakin kita tua, semakin mudah sel kanser dalam badan ditemui. Yang membezakan samada ia boleh jadi penyakit ialah cara diet kita seharian. Adakah kita makan untuk bagi sel kanser sihat, atau kita makan untuk bagi sel kanser kita kebulur?
6- Dalam video ini Dr. Li beri contoh salah satu sumber makanan yang boleh membantu masalah ketidakseimbangan dalam proses pembentukan salur darah kita (imbalance in angiogenesis), ialah makanan2 yang ada sumber RESVERATROL yang tinggi, seperti anggur merah. Dan ia boleh menyekat ketidakseimbangan (dalam hal kanser, terlebih pembentukan salur darah) tersebut sebanyak 60%! Begitu juga dengan strawberries dan extract soya bean.
7- Senarai makanan lain yang boleh kita makan untuk memastikan sel kanser kita "kebuluran" termasuklah blackberries, raspberreis, blueberries, oranges, grapefruit, lemons, apples, pineapples, cherries, red wine, bok choy, kale, soy beans, ginseng, maitake mushrooms, licorice, turmeric, nutmeg, artichokes, pumpkin, sea cucumber, tuna, parsley, garlic, tomato, olive oil, grape seed oil, dark chocolate etc.
8- Bila kita asyik dengan makanan2 yang tidak elok, kita makin bagi sel kanser sihat, lama- lama salur darah kita tidak seimbang lagi, ia akan terlebih- lebih (bayangkan ia berakar tanpa henti), jadi makin banyak lah laluan makanan ke sel kanser tersebut.
9- Jadi kita ada pilihan untuk KEBULURKAN sel kanser kita, dengan menjaga keseimbangan pembentukan salur darah melalui deit yang sihat.
10- Jadi ingat juga, setiap kali kita makan, tanya diri sendiri, adakah saya menggemokkkan sel kanser saya, atau saya mengkebulurkan sel kanser saya?
11- Dan ketahuilah, kepada pengamal Vivix (paling potent / paling tinggi untuk kandungan resveratrol daripada muscadine grapes) bukan sekadar awet muda, tapi kita sedang berusaha mengkebelurkan sel kanser yang sememangnya ada dalam badan, lurking inside waiting to react!


HUBUNGI SAYA | Puteri | 016 344 7727 | puteriyusof@gmail.com untuk konsultasi percuma tentang produk dan bisnes Shaklee.

Tuesday, September 23, 2014

Adakah anak cukup nutrient?

Assalamualaikum semua :)

Hmmm...soalan yang tricky- tricky kan? Cukup ke tidak zat dalam badan anak aku ni? Cukup ke makan nasi saja? Ikan ni betul ke jadi khasiat ke sekadar hiasan dalam perut saja? Hmmm cukup ke susu banyak ni? Berat badan anak aku ni ideal ke tidak? Kurus sangat ke ni? Gemuk sangat ke ni? Kalau nak tau, soalan- soalan ni tak akan berakhir sampai lah bila- bila! Mak saya sendiri, bila balik kampung, kalau nampak gemuk ke kurus ke, mesti concern. Tapi jarang sangat tanya saya, dia suka tanya ADIK saya, yang selim melim ini (tapi Alhamdulillah sihat).

Anyways, anak saya Adam ni dah 3 tahun, body mantap pejal, aktif, alert dan sentiasa bersemangat. Cakap makin lancar, becok, banyak idea, suka bercerita dan kelakar! Dia ni dapat susu ibu lengkap sampai umur 23 bulan. Kurang sebulan, sebab saya yang decide untuk putus susu memandangkan ada ciri- ciri sukar nak berhenti, dengan akal yang makin panjang. Trust me, you can see HUGE difference in babies and toddler development even in one month time, even weeks for that matter. So anyway, bukan nak cerita pasal tu hehehe.

Setiap hari, secara general lah, Adam akan makan roti & tuna/ butter semasa breakfast, lunch di sekolah ada pelbagai, nasi, bihun etc, tapi kalau di rumah, nasi dengan ikan atau ayam, TIADA SAYUR, langsung tak dapat nak pujuk makan sayur, dinner pun sama, nasi dengan ikan atau ayam. Petang- petang dia suka makan buah, pilihan utama ialah apple atau pisang. Adam boleh habiskan sebiji apple atau pisang dengan mudah, tak ada masalah. Lain- lain dia suka butter cookies, biskut tawar Jacob, mesti yang square shape saja, dan juga minuman seperti Yakult dan yang seumpama. Dan sudah tentu yang tak perlu tapi makan juga termasuklah Oreo dan aiskrim! Kami tak simpan aiskrim di rumah, boleh makan di rumah Atok saja haha! Atau bila terkantoi di Baskin Robbins, memang anak dua orang ni balas dendam punya ;p

Satu yang jadi kerungsingan saya ialah, minuman yang Adam suka. Air kosong memang jadi kewajipan, sentiasa ada di meja, di sofa, botol air kosong. Lepas bermain, atau bila- bila masa dia akan minum. Dan yang kedua dia suka teh O! Dia kenal teh O di tadika, dan kemudian Opah pun ada hidang kalau balik kampung. Kemudian dia hooked! Selepas dia berhenti menyusu, kami tak latih dia minum susu dalam botol, sebab kami tak mahu ada pulak fasa nak bercerai botol. Jadi terus perkenalkan fresh milk dalam cup. Yang kami perhatikan, dia tak boleh continue minum susu yang sama brand lebih dari seminggu. Kemudian dia jelak, terus reject. Ada satu fasa pulak, dia suka HL saja. Manis amat, jadi kami stop. Kemudian bersilih ganti lah macam- macam fresh milk duduk dalam fridge kami. So sekarang ni memang dah takde susu lah, dia minum air kosong, dan teh O (beberapa kali sehari dan wajib pada waktu breakfast - very English anakku!). Saya cuba perkenalkan soya, memang bluwek, tak diterima.

Dan saya perhatikan, gigi Adam ni dah mula berlubang, di geraham. Yang lain- lain nampak OK, takde pulak mereput. Yang menariknya, Adam punya natal tooth tidak pula mereput atau rosak, elok je di tempat asal (warna dah berubah la, kuning seketul hehe). Secara keseluruhan, nampak gaya Adam memang OK, perkembangan fizikal, mental dan emosi, Alhamdulillah tiada yang merisaukan. Jadi kenapa rungsing, kan?!

Bukan rungsing sebenarnya, tapi saya tetap mahu Adam dapat yang lengkap, yang semulajadi, dan yang saya yakin memang membawa benefit kepada pertumbuhan badan dia. Lama juga saya berfikir untuk buat keputusan bagi Meal Shakes kepada Adam, dan beberapa bulan ni saya rasa, I cannot wonder anymore,  I must get him whatever nutrients that he cannot get daily, untuk isikan lompang- lompang mana perlu.

Memandangkan saya memang beli Meal Shakes setiap bulan untuk Aliyah (cerita lain pulak dia ni), saya kerap kali cuba bancuh dan bagi Adam minum. Dan seperti yang saya jangka memang dia tak gemar. Adam ni saya perhatikan tak suka minuman yang pekat atau likat ni, yang dibancuh- bancuh memang reject lah. Padahal saya memang yakin sangat dia mesti suka rasa Vanila tu, confirm suka tapi dia tanak minum yang dibancuh. Dan semalam saya dapat IDEA TERBAIK punya! And yes, Adam fall into that idea, and I can guarantee he will be hooked hahahaha!

BIRJAYA!



BRILLIANT TAK??

Hahahaha! Tapi awas, tutup ketat- ketat yer tong Meal Shakes tu, kalau tidak setengah tong boleh habis sehari LOL! Selamat mencuba, jangan bambu saya pulak kalau anak bergaduh nak Meal Shakes setiap sejam :p


NOTA TAMBAHAN

Secara ringkas, Meal Shakes:

  • Mengandungi 24 jenis vitamin dan nutrient lengkap dalam setiap bancuhan Meal Shakes. sangat sesuai untuk anak- anak yang memilih makan, dan dikhuatiri jika mereka tidak dapat vitamin yang diperlukan untuk keperluan seharian yang penting untuk tumbersaran kanak- kanak. 
  • Ianya kaya dengan protein yang penting untuk pertumbuhan dan kesihatan kuku, kulit, rambut, organ-organ, sel- sel immunisasi. penting: Meal Shakes adalah lactose- free. ramai yang memilih mealshake untuk anak- anak yang mengalami masalah eczema kerana protein membantu memperbaiki sel- sel yang rosak akibat eczema. 
  • Mengandungi asid folic, biotin, calcium, magnesium, yang penting untuk pertumbuhan tulang yang sihat dan kuat.
  • Ia kaya dengan soluble fibre, membantu melawaskan anak- anak terutama yang menghadapi masalah buang air besar. 
  • Rasanya yang sedap amat sesuai untuk anak- anak (yang biasanya payah nak makan vitamin samada liquid atau tablet). tidak mengandungi perasa dan pewarna tiruan. 

HUBUNGI SAYA | Puteri | 016 344 7727 | puteriyusof@gmail.com
 *produk ini tidak bertujuan merawat atau menyembuhkan penyakit. sila dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.

Monday, September 22, 2014

Prospecting: 3 soalan yang patut anda tanya

Asalamualaikum :)

Saya ingin berkongsi 4 soalan ini untuk anda semua, samada yang baru memulakan bisnes Shaklee ataupun yang telah lama dalam bisnes ini. Saya buat ringkasan daripada video yang saya tonton dalam Network Marketing Pro, oleh Eric Wore. Soalan- soalan ini anda boleh tanya kepada sesiapa saja yang menunjukkan minat untuk memulakan bisnes Shaklee mereka. 




Here we go :) 

1- Berapa RM yang anda mahukan setiap bulan dengan bisnes Shaklee ini sebagai part timer saja? Saya selalu tanya jugak soalan ini sebab kita tak tahu sebenarnya berapa ringgit orang perlukan untuk side income. Bukan semua orang nak 5k sebulan semasa mula bisnes Shaklee. Ada yang nak 300 je untuk bayar bil, atau bayar credit card, atau bayar babysitter. Jadi kena jelas dengan kemahuan mereka dulu sebelum kita janji untuk bantu dan ajar. Kalau dia kata nak berhenti kerja, nak RM5k sebulan seperti gaji semasa, sudah tentu kita kena bersedia untuk bagi komitmen yang lebih juga.


2- Berapa banyak masa yang anda sanggup commit setiap hari untuk dapat income tersebut? 2-3 jam sehari? Atau 2-3 jam seminggu. Kalau kita tengok balik, untuk orang baru kita akan suggest dia ikut steps untuk sampai level Supervisor kan? Kalau dia nak capai step 1-3 (bonus RM24- RM100++), dia tak perlu commit sampai 5-6 jam sehari, cukup sekadar sejam sehari saja. Kalau dia nak bonus 4 angka konsisten, dia kena lah spend lebih daripada sejam sehari. Be realistic.

3- Berapa lama masa yang anda ada untuk capai jumlah yang anda inginkan? Ada orang dia nak RM500 untuk cover hutang credit card ASAP. Ada orang nak tambah saving untuk pergi Mekah dalam masa setahun. Di sini anda akan nampak perbezaan masa yang perlu diambil oleh individu2 berbeza. Kalau nak berhenti kerja dalam masa 6 bulan, lain pula usaha yang kena dibuat dan jumlah yang perlu dicapai.

Bantu prospect jawab ketiga- tiga soalan ini dan beri nasihat yang realisitik. Kita tak mahu cakap YA BOLEH, walaupun prospect kata nak RM10000 dalam masa 3 bulan, padahal kita tau ianya mustahil dalam bisnes MLM yang adil seperti Shaklee.

Semoga beri manfaat :) 

HUBUNGI SAYA | Puteri | 016 344 7727 | puteriyusof@gmail.com 

Art class at home

Assalamualaikum semua :)

Aaah....FINALLY anak- anakku ke sekolah hari ini. Walaupun cuti sekolah seminggu je, tapi budak berdua ni dah bercuti 2 minggu! 2 minggu lepas Aliyah dapat jangkitan apa entah, lidah jadi menggerutu, dan pedih. Malam tu kami bawak pegi klinik, doctor kata nothing serious, dia cuma bagi cream macam Bonjela (tapi bukan). Kami macam biasa la, top up dengan segala macam supplement untuk antibodi - Nutriferon, Vitamin C chewable. Beberapa kali kami bagi juga Vivix, 2-3 titik saja. Kami memang banyak home remedies guna produk Shaklee saja untuk anak- anak. Sejak kenal dengan ramai pengguna Shaklee yang dah berpuluh tahun di US, kami tak lagi ragu- ragu nak guna home remedies dengan Shaklee. All natural and safe!

So Aliyah bercuti, maka Adam pun bercuti. Sementara tu kami perhatikan jika Adam pun dijangkiti, tapi Alhamdulillah tak berjangkit pun. Beberapa lepas tu, lidah dah semakin baik, tepi mulut pulak mula luka dan pedih. Tapi dia takde masalah untuk makan, minum, bermain dan buat sepah, semua tip top! Jadi takde la risau pun. Biarlah bercuti saja.

Sambung pula cuti Hari Malaysia dan cuti sekolah. Jadi saya fikir, saya perlu ada aktiviti lah untuk budak berdua ni. Kalau nak senang, jalan mudah, bagi je iPad ye tak, tapi itu kejam namanya hahaha! Jadi saya pun mengadakan Art Class hampir setiap hari. Belikan paint, drawing board, brush dan macam- macam lah lagi. Memang la bersepah kan, sebab tu gamak ramai je mak- mak malas nak melayan, bukan je bersepah, bergaduh lagi, berebut lagi. Memerlukan kesabaran yang tinggi, sebab (i) it suppose to be fun, not stressful! (2) we want to finish the art work, kan??

Anyway, dengan Aliyah ni dia nak semua perfect pada pandangan mata dia. Jadi ada la sesi merungut, kenapa dia buat tak jadi, tak cantik. Kena la bersabar explain, art is not suppose to be perfect! Lagi senget, lagi artsy! Gitu pemikiran yang kita tanamkan dalam minda anak- anak yer puan- puan hahaha! Yang perfect itu Allah, ahaaa senang kan semua pun kita pulangkan pada Allah, He knows better, we feel better ehehehe!

Adam pula, maybe sebab dia ni usia belum begitu sesuai ke, Mama yang tak pandai ke, memang la attention span begitu pendek. Banyak lah kerja art tu half way, Mama kena siapkan (dengan rela hati).  Jadi lebih fokus diberikan pada kakak lah, sebab Aliyah memang enjoy sangat dengan art. Siap nyanyi2 siapkan kerja.

Nampak gaya Aliyah memang nak hari- hari ada art. Kejap- kejap mintak, dan dia sanggup mengemas, janji kita buat art. Saya ni pulak otak bukan kreatif mana, tapi setakat art bebudak boleh laaaa. Mujur ada kawan se-Shaklee yang rajib buat art, saya pun follow blog dan Instagram dia untuk idea. TQ Iman!



Ok, maybe tak la cantik mana potato itu, tapi usaha itu yang penting ye dak? Cabaran yang buat shape tu, tertakluk pada daya kreatif ibu- ibu, tapi saya dapat tips dari kawan, guna acuan kuih raya, which I DON'T HAVE ANY! Kahkahkah tak pernah buat kuih ok, mana pulak nak ada acuan. Anyway, lepas ditoreh- toreh potato dapat la few shapes, termasuk bentuk illuminati LOL!


 Ini sesi art bebas namanya. Menurut Adam, ni gambar Gong Xi Fa Chai, which I have no idea, why, and how that come about. Look at his nose though macam Xmas reindeer. Aliyah pulak mendakwa dia tulis "LISTEN TO ALIYAH". Ada huruf SLS, and her name, so read it as "Listen to Aliyah". Very well played my dear. Cara halus nak brainwash ibu sendiri.


Yang ni kami tak habis buat, sebab berlaku sedikit pergaduhan haha! Aliyah refused to wash her feet, but I insisted. So she walked one legged to the bathroom, and I laughed out loud. Jadi menimbulkan kemarahan di situ. Merajuk dan kerja pun tak siap. Lesson untuk Mama, jangan gelakkan anak. 


Ini lagi satu art bebas. Asyik bebas je kan, nampak sangat Mama malas fikir. Adam kata ni gambar Mama, Ayah. Ok tak kisah. Aliyah pulak lukis gambar zoo atas paper cup, dan gambar Mama loves Aliyah. Cewah, lepas berdamai dapat la drawing loving macam ni. 


Ni aktiviti pertama kami. Nampak tak semangat di situ sehari suntuk sampai malam menyiapkan mangkuk kertas ni. Sangat puas hati dengan hasilnya, walaupun komitmen Adam agak kurang sepanjang kejadian. We had fun, nevertheless! 

Sekian kisah art class kami. Dijangka kami akan sambung lagi aktiviti ni setiap hari, bila berpeluang. Dah seminggu iPad off, sebab malas nak charge. Which is good, sebab we have art to do! Have a great week ahead everyone :)

Puteri

Saturday, September 20, 2014

Rahsia keloid makin menipis dan hilang!

Assalamualaikum semua, 

Selepas melahirkan Aliyah, dengan cara c-section, saya telah menyimpan keloid (surgery scar that don't know when to stop), semakin lama semakin tebal, dan gelap warnanya. Jadi bila hamilkan Adam, setiap kali check up, setiap kali lah kena dengar doktor tegur, "uih tebal keloid you ni". Memang tak gemar lah kan benda buruk disebut- sebut 

Kemudian, masa lahirkan Adam, doktor boleh buat lawak, lepas dia hiris keloid tu, sebelum mula toreh perut, dia kata pada Aznin, "Hah tengok ni, macam kaki sotong kan?" Lepas tu mereka ketawa kukikukikuki berdua! No hard feelings, I still love my doctor and my husband 

Oh sebelum tu, ramai yang bertanya apa benda "keloid" tu? Ok ni penjelasan paling simple saya rasa boleh digunakan untuk explain tentang "keloid".



A keloids is a growth of extra scar tissue where the skin has healed after an injury. Keloids can form after injuries from acne, burns, chicken pox, ear piercing, minor scratches, cuts from surgery or trauma, vaccination sites. The keloids may be fresh colored, red or pink or according to patient's skin tone, located over the site of a wound or injury, lumpy (nodular) or ridged, tender and itchy, can be irritated from friction such as rubbing on clothing. A keloid will tan darken than the skin around it if exposed to sun during the first year after it forms. THE DARKER COLOR MAY NOT GO AWAY! 

Ini rupa keloid di tangan hasil carian Google.
Bayangkan rupa yang hampir sama
sepanjang 12cm pada bahagian
perut saya :( 
Fast forward, keloid tu kembali terbentuk dan saya dah malas ambik peduli. Hiduplah saya dengan keloid, saguhati selepas berjaya lahirkan 2 orang anak melalui c-section.

Kemudian rakan saya, Jamie, selalu sebut, keloid dia (senasib ibu c-section) semakin baik dan menipis selepas konsisten minum Collagen Powder. Saya tak berapa ambil peduli, tapi sudah tentu mahu juga menelek keloid sendiri. Saya dapati:

1- Keloid dah tak gelap lagi, dah hampir sama dengan warna kulit
2- Sepanjang 12 cm keloid tu, ada 2 tempat yg memang dah nipis dan sekata dengan kulit, dalam 2cm each


Walaupun belum cantik seluruhnya, saya memang terkejut tengok ada kawasan yang dah nipis dan sekata, macam kena kikis pulak. Ada harapan nak hilang sepenuhnya kalau saya terus konsisten dengan Collagen Powder!





Sila share info ini kalau ada kawan2 yang mencari solution untuk keloid mereka, Collagen Powder boleh membantu. Untuk pengetahuan semua, saya sudah mengamalkan Collagen Powder ini lebih daripada setahun dan yang paling ketara selain keloid ialah kulit saya semakin lembab, tumit tidak lagi merekah dan wajah lebih cerah dan berseri! 


HUBUNGI SAYA | Puteri | 016 344 7727 | puteriyusof@gmail.com 
*produk ini tidak bertujuan merawat atau menyembuhkan penyakit. sila dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.

Sunday, September 14, 2014

6 tips otak cerdas oleh Dr. Jamie McManus

Assalamualaikum semua, selamat berhujung minggu :)

Secara umumnya, jarang sekali kita memikirkan tentang senaman otak, berbanding dengan obsesi kita dengan senaman fizikal. Walaupun kita sering mengatakan badan yang sihat, buat otak cerdas, kehidupan kita di zaman serba serbi laju dan sibuk ini menyebabkan kita abaikan kedua- duanya. Kita tidak jaga kesihatan badan, dan kita tidak jaga kesihatan otak! Sebab itulah semakin hari semakin ramai orang yang stress, depression dan akibatnya bermacam- macam berita kita dengar, paling mengerikan sehinggal hilang pertimbangan dan mencederakan orang lain, terutamanya keluarga sendiri.



Menurut Dr. Jamie McManus, ada beberapa cara mudah yang boleh kita lakukan untuk senaman otak. Jom kita baca tips yang diberikan oleh Dr. Jamie.

1- Jadi lebih aktif -- apabila kita lebih aktif, banyak aktiviti fizikal dan bersenam, darah akan lebih lancar disalurkan ke otak kita, lantas mengggalakkan pertumbuhan sel otak yang baru. Wow, makin kita aktif, makin banyak sel otak yang baru muncul! Patutlah kalau kita duduk diam je tak buat apa sepanjang hari, boleh rasa lesu dan tertekan, betul tak? Ok, jadi kena move it! Move it!

2- Pilih cara makan yang baik -- perhatikan apa yang kita makan setiap hari, dan pastikan kita makan lebih buah- buahan dan sayuran hijau setiap hari. Kajian mendapati, risiko serangan strok (yang disebabkan oleh kesihatan otak yang tidak optimum), dapat dikurangkan sebanyak 30% jika kita mengamalkan diet yang mengandungi buah- buahan sayur 5 kali sehari.

3- Baik untuk jantung, baik untuk otak -- bila kita fikir tentang kesihatan otak, secara mudahnya fikir saja tentang kesihatan jantung setiap hari. Bila jantung sihat, seluruh badan akan sihat, dan otak pun akan sihat.

4- Sentiasa berhubung dengan orang lain -- kehidupan sosial yang baik akan membantu otak menjadi lebih cergas dan cerdas. Pergaulan yang sihat dengan orang lain, membantu otak kita dibentuk dengan baik dan memberi kualiti dalam kehidupan seharian kita. Walaupun kita semua boleh berhubung secara online, pertemuan fizikal adalah lebih baik dan memberikan kita makna dalam hidup kita seharian.

5- Senaman otak -- ada banyak aktiviti yang boleh kita lakukan untuk "bersenam" dengan otak termasuklah dengan mendengar muzik, menyelesaikan puzzle, membaca dan lain- lain. Konsep mudah dalam senaman otak ialah, lebih banyak guna otak, lebih sihat lah otak kita. Use it or lose it!

6- Kawal stress -- walaupun kita tidak boleh mengelak stress, kita boleh mengawal dengan pelbagai cara seperti meditasi, sembahyang ataupun senaman seperti yoga.

Sumber: http://blog.shaklee.com/2014/09/13/brain-health-101/

Aha! Nak tau tak lagi satu tips, kita kena elak habit yang boleh alter cara brain kita berfungsi, dan salah satu perkara yang boleh alter brain kita ialah dengan penggunaan gula yang berlebihan dalam makanan dan minuman. Kalau nak ikuti journey kami mengurangkan gula dalam makanan dan minuman bermula 15hb ini, follow Instagram -- sweet_ enough_challenge 

Have a good weekend everyone!

Puteri

Saturday, September 13, 2014

Kenapa nak bisnes Shaklee?

Assalamualaikum semua,

Hari ini saya terpanggil nak share something yang saya rasa perlu juga orang lain tau, selain daripada anak buah saya dalam group PAF. Saya share ni dalam FB group kami, untuk kami sama- sama reflect dan buat sesuatu. Sepatutnya ia exclusive saja untuk kami baca dan bincang, tapi saya fikir ramai lagi usahawan Shaklee yang patut ambil tahu tentang hal ini, dan buat refleksi ke atas diri sendiri. Panjang lebar jugak rambling saya ini, jadi baca rilek- rilek ok :) Semoga beri manfaat.

------------------------------

Dua hari lepas, saya dapat FB message daripada sorang kenalan ni. Dia ni orang penting kat local uni, selalu masuk tv etc. Sangat2 passionate dgn kerja dia. Saya kenal dia waaaaay in 2002/3 kot, sama- sama blogger masa tu. Dia masa tu sambung phD di USA, saya lak buat Master di USM. Dia graduate, saya tidak hahaha! Fast forward, kami pun dah tak berapa aktif blogging, tapi still keep in touch, thru Yahoo Messenger sesekali, and now ada Facebook, memang la hari2 saling tengok menengok status FB memasing.
Panjang pulak mukadimah yer.
Anyway, dia suruh saya suggest set untuk sihat, cergas, muda, cantik. Biasa la orang pompuan kan. Dia pernah beli Omega Guard & CoQHealth sebab concern pasal heart health selepas kakak dia meninggal suddenly pasal heart attack. Itu last week la punya cerita. Saya dah pun suggest Vivix, Collagen sebagai tambahan, dengan free membership. She is ok with that katanya.
Tadi pagi dia PM lagi, katanya nak dengar pasal business plan Shaklee. Saya pun tak pasti kenapa, sebab rasanya dia ni super busy dgn kerja, travel sana sini, takkan nak bisnes pulak kan. Tapi who knows kan, so kami set nak jumpa next week, tunggu dia balik dari oversea.
And she said something,
"I can sense that you are passionate about your current career. I nak belajar dengan you macam mana nak meniaga"
Saya ni hari- hari ajak orang join Shaklee, kadang- kadang memang rasa "ada ke lagi nak join Shaklee ni?" In fact, yang dah join pun, ramai belum start (dengan macam2 sebab of course kita tak boleh paksa), tapi hari ini ada orang acknowledge my passion sebab dia nampak my passion dalam business. Sebenarnya tak kisah pun dia nak join serius ke tidak, tapi bagi saya, kalau passion saya ni dapat menjangkit dekat ramai orang, itulah yang saya idamkan.
Bila buat bisnes ni, makin lama, makin luas fikiran kita ni. Kalau pun tak jangkit passion nak buat Shaklee, jangkit passion nak jadi sihat, nak jadi kaya, nak jadi positif -- pun dah cukup menyeronokkan kita. Kadang- kadang kita support bisnes kawan kita yang lain sebab kita suka tengok ibu2 sebaya kita dah ada bisnes sendiri, ada time freedom uruskan keluarga.
Lagi satu cerita....
Pagi tadi, Vivy Yusof letak kat Instagram dia, mintak her followers suggest home made macarons, dia nak beli. Berderet orang tag nama baker2 , dan saya teringat kawan saya, isteri kpd opismate saya dulu. Saya tau dia sgt passionate dengan kerja2 baking dia, terserlah daripada sharing dia di IG dia tu. And very knowledgable about her work. Terus I tag dia, suruh dia cuba. Dia pun email Vivy, and guess what, Vivy setuju nak test her macaron! She was so excited bagitau saya, and we were like jumping2 dalam WhatsApp hahaha! Dia kata terima kasih sebab tag dia, bagitau dia tentang peluang ni. Saya fikir kalau dia tak tunjuk passion dia, sekadar jual kek dan kuih saja, tak mungkin saya teringat nak tag dia dan suggest dia pada Vivy. Kalau tak kenal Vivy Yusof, sila Google hehehe. 
Sama juga kita dalam bisnes Shaklee ni. Kalau setakat nak menjual punya lah ramai penjual Shaklee. Tapi berapa ramai yang betul2 passionate untuk bantu orang get on healthier and better lifestyle. Berapa ketul yang betul paham dengan produk dan cara jalan untuk bantu customers? Jadi, kalau kita tak tunjuk passions kita, takde sapa nampak, dan takde sapa akan berjangkit dengan kita. Every day bangun tido, fikir macam mana nak jadi SID yang lebih baik, leader yang lebih baik. Macam mana nak create more awareness pasal health, pasal natural products macam Shaklee.
Sebenarnya tak cukup kalau kita jadi DIFFERENT saja tanpa ada PASSION. Mesti ada keinginan meluap-luap nak educate orang tentang apa yang kita dapat dengan Shaklee, dari segi kesihatan dan gaya hidup. Passion ni kadang2 buat kita berdebar2, tak sabar nak share, sampai tak boleh tidur. Ini yang buat kita bangun awal, mahu berkongsi more and more and more. Cabaran kita semakin hari semakin hebat, hanya yang ada passion je akan makin happy, makin puas hati buat Shaklee.
Kita selalu cakap kan, apa2 hal pun kena mula dengan diri kita dulu. Bila dah passionate tu, memang berjangkit2 dengan orang, magnet melekat2, berebut2 orang nak follow kita. Kita bukan perfect pun, banyak lagi kena belajar, tapi dengan passion kita nak improve, nak tau lagi dan lagi, nak share lagi dan lagi, berderet2 orang nak ikut kita (walaupun kita byk kekurangan).
Ramai team members PAF ni sangat passionate, bila baca sharing kat FB tu memang melekat, tertunggu2 apa lagi dia nak update. Bila dia sharing, dia buat sungguh2, dia cari info extra, dia berusaha nak jadi berbeza. Dia tak pernah kutuk orang, atau perli orang dalam FB dia, dia berhati2 bila nak share info orang lain. Hujan ribut ke tsunami ke dia tetap positif sebab dia dah jumpa passion dia dalam Shaklee. Saya sendiri, sapa sangka boleh terjebak dalam MLM, tapi bila dah saya kaji, MLM boleh beri saya peluang bantu orang lain (jiwa NGO sangat tebal), saya tau yes ini passion saya -- bonus la dapat jadi lebih kaya daripada dulu hehehe! Dan saya sangat berminat dengan hal2 natural dan alam sekitar walaupun taklah beria2 mcm orang lain. Jadi Shaklee ni selari dengan passion saya.
So to all Shaklee families, whether or not we know each other, 
Please reflect this, and find that passion in you. I know you all have it in you, go and search for that passions, what tick you, what push you forward, and see how Shaklee business allows you to follow your passions. It could be your passion in health, it could be your passion in helping others, it could be your passion in a fair business model, it could be your passion in natural lifestyle, it could be your passion in balanced family-work life, it could be anything, you know that Shaklee can offer. 
Please find that in you, please find that in your business partners, and you will never turn back.
Puteri

Friday, September 12, 2014

Sweet Enough Challenge - 14 days no sugar *GASP!!*

TADAAAAAAA!!

Tiba-tiba kami rasa kami perlu lakukan sesuatu dengan diet kami. 
Dan kami ambil keputusan untuk handle bab GULA dulu, sebelum kami huru hara nak register pegi gym atau yoga hahaha!

FOLLOW US OKAY! LET'S REDUCE AND CUT SUGAR INTAKE IN OUR FOOD AND DRINKS DAILY! 
14 DAYS CHALLENGE WILL START ON 15 SEPT 2014






Thursday, September 11, 2014

Literary Day 2014 at Young Ambassador

Assalamualaikum semua :)

Minggu lepas, ada Literary Day di sekolah Aliyah & Adam. Sepatutnya literary day ni dijadualkan dalam bulan 8, tapi ditunda. Bagus juga tunda sebab kalau tidak Aliyah memang akan miss it, masa tu dia di kampung (sebab kami pergi US). Alhamdulillah, dapat juga Aliyah buat presentation. Kami dah prepare presentation dia, bertajuk "My Bestfriend". Siapa lagi kalau bukan her cousin, Tasnim! Teacher bagi arahan buat ayat tak lebih daripada 10 ayat, saya pun buat la ayat ringkas saja. Last week Teacher kata kenapa sikit sangat, sebab Aliyah boleh je ayat panjang- panjang! Pulak dah, itulah kekadang kita underestimate anak sendiri, nak bagi yang senang- senang je hahaha! Aliyah memang tak sabar nak present, sebab tu bila jadual trip clash dengan Literary Day saya tak bagitau Aliyah, tak nak dia frust pulak. Bila teacher bagitau tunda, happy sangat mak si Aliyah!


The presentation board, prepared by Mama. Sepatutnya bagi
anak handle sikit kan, tapi Mama kiasu tak benarkan. 

Aliyah admiring my work ehehehe....ok la she got to "hias"
the board with stickers. 

And as for Adam, I have no idea what he is going to do on that day. But a week before the literary day, they came home singing "Gajah Kaki Empat" - of course we didn't get it until Aliyah sang together and explained ehehehe! Adam sangat bersemangat, menyanyi sambil goyang badan bukan main. Tapi tapi tapi, kami takde mengharap sangat la, terkenang masa Gym Day dia meragam, tak mahu langsung buat apa, melekat peluk kaki Ayah. So kami just enjoy his show at home. Kalau dia boleh present, memang something we really look forward to. And in his group, he is the youngest, dah la muka baby face macam tu, macam cinonet sangat bila dikumpul dengan kawan- kawan lain.


Baby Adam theehehee

Aliyah did very well, and we were not surprised, because she really love public speaking. Memang konfiden, lagipun ni dah second time dia present (before this in group, she just need to recite 3 lines je. Lepas habis present, dia bagitau, "Kakak nampak semua orang, Mama, Ayah, Atok, Uwan" The whole clan datang kihkihkih! 



As for Adam, memang nervous je in case dia meragam. Then the teacher asked him to join the others inside, so they can prepare. He at first was hesitated, and I told him Ok, Mama temankan kejap. So pelan- pelan hantar dia masuk dalam, and then let the teacher sort out la. Lagi lama kita tengok dia, lagi meragam nanti. And then they came out and presented this, hahaha Adam did it! Tak menangis, dan tak lari. It just that, habis je menyanyi, dia cepat- cepat blah hahaha! Malu sangat gamaknya semua orang tengok. Good job Adam! 



So finally everyone pun dapat hadiah hehehe! 



Next, we must bring them both to the Zoo Negara, because they missed the school trip when they were in kampung. Nanti kita ceritaaa...

Wednesday, September 10, 2014

Syamille Agro Farm, Kati, Kuala Kangsar Perak

Assalamualaikum semua :)

Selepas kami pulang dari trip US, Aliyah buat request khas, nak pegi agro farm, dekat dengan rumah Opah. Saya pun tak pasti entah bila dia dapat tau tentang agro farm, tapi memanglah di kampung kami tu ada agro farm. Dah lama pun lalu lalang depan signboard tu, tapi macam biasalah bila benda depan mata, memang tak ambik peduli :p

Jadi, untuk tidak mengecewakan anak, kami pun pergi la ke Syamille Agro Farm, yang terletak sangat dekat dengan rumah Mak,  10 minit pun boleh sampai dah. Duluuuuu sekitar tahun 1997 pernah la saya pergi area tu, ada air terjun Lata Perahu (orang Kualer Kangsor panggil Lata Pegho yop!). Tapi lepas tu takde la pergi dah, lagipun saya tak gemar sangat lata-lata ni.

Kami singgah di restoran dalam agro farm tu, dan berbual- bual dengan pembantu restoran tu. Rupanya dah lama pun agro farm ni wujud, katanya dekat 10 tahun. Cuma baru- baru ni je terkenal, tak pasti kenapa, tapi nampak gaya memang tempat tu dijaga rapi. Kami order teh madu kelulut, seperti dicadangkan oleh pembantu tu, oh memang sedap! Terus beli sebotol madu :)

Ada kolam ikan, ada sekandang rusa, pokok buah- buahan, bunga- bunga. Ada dijual juga madu lebah kelulut, yang diternak dalam kawasan agro farm. Ada sungai kecil di antara bilik- bilik chalet, yang sangat mendamaikan. Dan dalam kawasan ni juga ada Ma'had Annuri, dan student di situ diberi peluang belajar agama dan hafazan secara percuma. Memang nyaman dan mendamaikan. Next time balik kampung nak pergi lagi!

Jom tengok sekitar Syamille Agro Farm ni :)

Kawasan agro farm yang sangat bersih, dan nyaman.
Belakang tu ada sekandang rusa, yang besar sihat dan bising hehe

Ma'had Tahfiz Annuri - percuma untuk pelajar miskin dan yatim 

Lebah kelulut, boleh beli madu lebah kelulut
di sini. Kami beli sebotol besar :) 

Itu rumah owner agro farm, lawa gila depan sungai kecik, rumah kayu.
Memang jeles je tengok nyaman sangat haha!

Adam dan bunga matahari yang besar- besar!
Kolam ikan, bukan untuk dijual. Hanya untuk dimakan
oleh tuan punya farm. Owh jeles lagi hahaha!

Untuk ke sana, exit tol Kuala Kangsar, drive dalam 30 minutes ke arah Gerik/ Lenggong, anda boleh nampak signboard Syamille Agrofarm di sebelah kiri jalan, berdekatan Kampung Chuar Kati. Masa kami pergi tu, bakal ada group activities di situ, sesuai la sebab ada kawasan hutan dan air terjun, sangat sesuai untuk family day atau aktiviti fizikal berkumpulan.

Kalau anda dah pernah bermalam di situ, boleh la review dan let us know what do you think ok ;) Untuk lebih maklumat, boleh jenguk Facebook Syamille Agrofram Resort 

Monday, September 8, 2014

Mengapa pilih kolagen powder yang halus?

Assalamualaikum semua :)

Seperti yang ramai dah tahu, bulan ni promosi Collagen Powder, anda boleh beli 6 kotak, dapat percuma sekotak, dan free membership beserta cash bonus! Untung sangat ni!

Anyways, sebelum anda buat keputusan untuk beli kolagen, samada brand Shaklee atau yang lain- lain, ada satu perkara yang anda kena tahu, iaitu berat molekul kolagen tersebut. Ia penting bagi memastikan kolagen yang diambil terus diserap ke dalam badan, dan boleh dilihat hasilnya melalui antara lain, kesihatan rambut, kulit, dan sendi. Collagen Powder Shaklee sangat halus dan ringan, hanya kira- kira 1000 dalton sahaja. Kalau nak tau, apa makna unit dalton, rujuk SINI (ringan seringan ringan - bahasa nak senang paham).

Cara paling mudah nak tengok Collagen Powder Shaklee ni memang halus dan mudah diserap, bila kita bancuh dengan air, tengoklah betapa mudahnya ia hancur, butir halus berebut- rebut hancur bila bersentuhan dengan air :)


Halus kan? 

Collagen Powder Shaklee terbukti:
  • meningkatkan kelembaban kulit 
  • mengurangkan kekasaran dan kekeringan kulit 
  • meningkatkan kelembutan dan kelicinan 
  • meningkatkan pemakaian kekal mekap  
  • meningkatkan keanjalan, ketegangan & elastisiti kulit 
  • meningkatkan ketebalan rambut 
  • meningkatkan keserian tona & warna kulit 
  • mengurangkan garis- garis halus & kedutan 

Untuk dapatkan bekalan Collagen Powder anda, bolehlah hubungi saya, COD untuk kawasan Wangsa Maju dan Setiawangsa :) 

Puteri 016- 344 7727

Sunday, September 7, 2014

Shaklee Landmark Study

Assalamualaikum semua :)

Kepada semua pengguna produk Shaklee, kita mesti dah biasa dengan slogan Shaklee,

- always safe
- always work
- alway green

Slogan ini bukan saja- saja direka, dan bukan sekadar slogan, tapi Shaklee memang berpegang kepada 3 perkara ini, dan setiap produk yang Shaklee keluarkan akan dipastikan selamat, berkesan dan semulajadi. Dan kita juga kena tahu, setiap list bahan- bahan yang ditulis di botol produk, itulah yang ada dalam produk tersebut.

Shaklee jujur dengan slogannya, dan berani untuk tampil ke depan, membuktikan supplement yang dikeluarkan memang "always work". Salah satu langkah yang diambil ialah dengan menyertai landmark study:

1- Landmark study with University of Berkeley, dijalankan selama 3 tahun, dan kertas kajian telahpun diterbitkan. Anda boleh dapatkan abstract di SINI  Kajian ini membuat perbandingan tahap kesihatan secara menyeluruh di antara pengamal supplement dan bukan pengamal supplement. Anda boleh dapatkan manucript di SINI.

2- Landmark study with University of California, dijalan selama 5 tahun, dan diketuai oleh Nobel Prize Winner (Medicine) Dr. Elizabeth Blackburn, dan baru sahaja selesai. Kali ini kajiannya lebih specific kepada kesihatan "telomeres" iaitu petunjuk kepada proses penuaan manusia. Kajian ini dibuat ke atas 107 orang pengamal supplement Shaklee, lebih specific kepada pengguna Vivix, Vitalizer & Cinch, dan mendapati "telomeres" pengguna- pengguna produk ini lebih panjang berbanding dengan yang tidak mengambil apa- apa supplement. Telomeres merupakan struktur pada hujung kromosom yang melindungi DNA manusia daripada masalah kesihatan berkaitan dengan penuaan terutamanya kanser.

Dengan penemuan di dalam kajian- kajian ini, pengguna produk Shaklee boleh meningkatkan keyakian mereka untuk terus konsisten dengan pengambilan produk dan pada masa yang sama berkongsi kebaikan produk Shaklee dengan lebih yakin lagi. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada anda yang membaca :)

Puteri 016- 344 7727

Saturday, September 6, 2014

Cloth pad, sudahkah anda mencuba?

Assalamualaikum semua :)

Topik berbeza sedikit pagi ni, sebab saya tengah excited dengan idea nak menggunakan cloth pad pulak. Rasanya ramai dah beralih arah ke cloth pad lately, memandangkan dah banyak kesedaran tentang bahaya sanitary pad biasa kepada kesihatan wanita. Lama juga saya berkira- kira, antara yakin dengan tidak, tapi memang saya mahu mencuba. Bayangkan saya dah guna sanitary pad sejak umur 15 tahun, nak tukar guna cloth pad memang pelik la, lagi satu memikirkan leceh nak membasuh, pencuci yang digunakan pulak kena lah yang memang boleh membersihkan kotoran degil, dan paling penting tak nak la pulak pencuci tu sama juga bahaya dengan sanitary pad yang diganti dengan cloth pad. Dan sekarang ni saya dah bebas, bekerja dari rumah saja, jadi tak ada lah alasan leceh dan sebagainya.

Saya berbual dengan beberapa orang kawan yang dah biasa guna cloth pad, dan semuanya suka dan paling penting bagi mereka, mencuci cloth pad yang kotor tidak lah sukar. Tips yang mereka bagi ialah:

1- siram dengan air, bersihkan sekadar yang boleh
2- rendam dengan Basic-H dalam 1-2 jam
3- bilas, dan basuh lagi dalam washing machine


Basic H, selamat untuk anda, selamat untuk bumi!
Pic from Google

Jadi, sejak dua hari saya guna cloth pad ni, inilah 3 benda yang saya ikut. Dan memang sangat- sangat mudah kerja- kerja mencuci. Material cloth pad yang saya beli ni pun sangat soft pada kulit, dan selesa. Semalam saya outing pun saya beranikan diri guna, yes, langsung tak leaking (padahal kalau pakai sanitary pad biasa pun leaking memanjang).

Untuk brand cloth pad yang saya beli ni, recommended by my Shaklee peers Puan Eppi, dengan harga RM125, saya dapat:

Maxi size x 1
Regular size x 4
Panty liner x 1 (FOC)

Cloth pad, brand Bisky Bosky 

Secara ringkas, ini review saya tentang cloth pad yang pertama kali saya beli dan guna ini:

1- Materialnya selesa pada kulit, serapan pun elok
2- Tidak leak depan atau belakang, tapi leak di tepi sedikit
3- Mudah dibersihkan, boleh siram dan bilas dengan air. Rendam dan basuh lagi dengan Basic H
4- Design cantik dan cute :)
5- Boleh pakai masa tidur dan time heavy flow pun takde masalah (guna yang maxi)

Secara keseluruhan, pengalaman pertama guna cloth pad ni tidak mengecewakan. Dan lebih menggembirakan saya, bila saya fikir saya dah lakukan sesuatu untuk kurangkan pencemaran bumi dengan sanitary pad biasa, dan saya tahu pencuci yang saya guna juga tidak beri pencemaran kepada alam sekitar. Dan sudah tentu, untuk kesihatan jangka panjang juga, InshaAllah. Better late than never kan?

Untuk beli cloth pad jenama Bisky Bosky, anda boleh hubungi Puan Qhatijah Md Said 019- 316 1933. Saya tak pasti apa pakej dan harga sebenar, sebab yang saya beli ini bukan set lengkap. Puan- puan boleh hubungi Puan Qhatijah untuk maklumat lanjut.

Selamat mencuba :)

Puteri

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...