Tuesday, December 23, 2014

Idea sarapan anak- anak

Assalamualaikum semua :)

Disebabkan dah 2 tahun anak- anak saya mula bersekolah (Aliyah mula sekolah umur 4 tahun, Adam mula sekolah umur 2 tahun setengah), bila tiba time cuti sekolah, rasa huru hara dan lama la pulak. Dan setiap pagi, isu sarapan lah jadi agenda utama. Diaorang ni macam tau pulak bila cuti, permintaan sarapan tu pun dah lain. Waktu sekolah, pandai pulak nak roti saja. Ada beberapa kegemaran anak- anak saya waktu sarapan, dan mujurlah bukan semua kena homemade, sebab Mama diaorang bukanlah pakar memasak. Saya memang mementingkan sarapan untuk anak- anak, walaupun simple tapi wajib makan pagi- pagi. Kalau tak kena gaya sarapan, sehari suntuk la mood boleh terganggu. Apatah lagi yang dah bersekolah, nak fuel elok- elok yang get ready belajar pulak.

Pernah jumpa atau beli buku ni? Memang menarik, Opah ni nak buat pancakes,
kena ambil telur dari reban ayam, kena buat butter sendiri daripada susu lembu,
susu lembu pun kena perah sendiri. Kalau camni proses hari2, memang pukul 5 petang
baru anak-anakku makan hahaha! 

Menurut website Nourish Interactive, sarapan yang lengkap untuk anak- anak mesti mengambilkira perkara- perkara di bawah:

A Nutritious Breakfast Includes Foods From At Least Three Of The Five Food Groups:

  • Fruit group; fresh whole fruit such as bananas, apples, oranges. Sliced fruit which can be added to cereal, yogurt or healthy breakfast foods for kidsoatmeal.
  • Vegetables group; 100% vegetable juice, or mushrooms, asparagus, or green peppers in an omelet.
  • Grains group; whole-grain breads, dry cereal, bagels, english muffins, flour tortillas, rice.
  • Milk group; low fat or fat free milk, yogurt or cheese. If your child is lactose intolerant, choose lactose-free products that still have the calcium and other nutrients needed.
  • Meat and beans group; eggs, lean meat, peanut butter, beans.

Pilihan anak- anak saya pula, tidaklah selengkap senarai di atas, tapi tidaklah begitu merisaukan, terutama bila mereka perlu ke sekolah dan bermain.

1- Fresh milk & cereal
Pilihan ini sangat bermusim, dan musim tersebut telahpun berakhir. Yang bagusnya sarapan ni, mudah disediakan, dan ever ready di rumah. Tapi yang tak bagus bila anak- anak dah rasa sedap pulak cereal ni makan tanpa susu, jadi macam jajan. Dan kandungan gula dalam cereal, terutamanya yang target kanak- kanak, sangatlah tinggi. Sebab tu tak hairan anak- anak prefer cereal serupa macam jajan juga. Pilihan Adam dulu mestilah Coco Crunch atau yang Milo tu. Lega now dah tak minat lagi. Ada sekotak kecik dapat masa birthday party, pun dia tak pandang.

2- Nasi lemak 
Nasi lemak untuk anak- anak saya senang sangat. Nasi kosong saja, takde sambal, atau bilis, atau telur. Yang tu pun boleh habis 1-2 pinggan sorang. Adam pandai juga nak makan dengan telur atau bilis, tapi kalau Aliyah, memang nasi kosong saja. Sudah tentulah nasi lemak kegemaran mereka, yang Opah masak. Dan baru- baru ni Aliyah request lah saya masak, tapi syaratnya KENA SEDAP! Amboi, tertekan juga. Jadi ikut saja resepi Opah, Alhamdulillah lulus. Biasanya nasi lemak ni di hujung minggu je lah.

3- Roti bakar, jem dan butter
Roti bakar + jem adalah pilihan Adam. Roti bakar + butter adalah pilihan Aliyah. Masalahnya rumah kami takde toaster, percaya tak? Takde pulak orang bagi hadiah toaster masa kami kawen, itu sangat pelik hahaha! Jadi gunalah oven kecik tu untuk bakar roti, atau kalau lagi malas, letak je atas pan. Sama jugak kesan crunchy tu hehehe. Asal boleh je Mama diaorang ni. Baru- baru ni Adam discover roti bakar & sosej masa di hotel. Kena lah pulak buat serupa jugak. Tapi saya tak berkenan sangat sosej ni diberi selalu pada anak- anak. Kalau dah habis satu pack dalam fridge tu, memang saya tak beli dah.

4- Bihun goreng
Yang ini mereka berdua belajar makan masa di sekolah waktu morning break. Bihun kicap je pun, tapi suka sangat. Ada masa saya buat jugak lah, kenyang sampai tengah hari, so takde lah ulang bukak fridge setiap 10 minit haha! Saya akan letak ayam, atau daging. Sayur pun letak, tapi apakan daya, mereka akan susun letak keliling pinggan :p

5- Express pizza
Amboi pizza pepagi buta ye? Tak mungkin lah nak uli doh pizza kan. Macam biasa, kita guna saja tortilla wrap, letak je pasta sauce, mozzarella cheese, chicken & veggie. Bakar dalam oven dalam 15 minit, siap. Sedap pulak tu hehehe. Tapi yang ni sekeping tak cukup, at least 2 keping sorang, baru kenyang.

Kalau ikutkan saya, memang saya nak bagi je pilihan sarapan ringkas tapi berkhasiat, tapi jenuh nak boleh paksa anak- anak. Diaorang memang tak suka minuman jenis shake ni. Nak trick pun gagal. Jadi biasanya shake ni, kami suami isteri saja yang minum. Aliyah prefer minum air masak je time sarapan, dan Adam prefer fresh milk atau teh O! And both of them, dislikes eggs, in any form!

Saya nak introduce yang ini pulak pada anak- anak.
Adam dan Aliyah suka pisang, dan peanut butter.
Nak cuba lah! 
Apa pilihan sarapan anak- anak anda?

HUBUNGI SAYA | Puteri | 016 344 7727 | puteriyusof@gmail.com untuk mengetahui peluang menjana pendapatan di rumah. 

4 comments:

Anil Wanina said...

nasib la anak kita jenis tak cerewet.. asal dapat cereal ngan susu pun jadik la.. ^_^

Puteri said...

legaaa camtu kan hehehe

nanadhoi said...

Macam sedap je pisang dgn peanut butter, lg2 letak atas roti bakar :)

zailahafni said...

Anak saya suka heavy breakfast macam nasik lemak ke mi goreng. Kadang2 nak gak cereal. Setakat roti dia pandang sebelah mata je. Huhu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...