Tuesday, June 23, 2015

Siang kerja pejabat, malam bisnes online

Assalamualaikum semua :)

Dua hari lepas, kawan lama datang ke rumah Mak saya. Sambil nak tengok baby, sambil nak catch up stories (dekat 5 tahun tak jumpa) dan sambil nak cerita pasal bisnes. Bila orang tanya macam mana saya bermula, dan apa yang saya buat, kadang- kadang saya pun tak sangka, saya mampu dan larat nak buat bisnes secara part time. Siang pergi kerja macam biasa, balik rumah sambung pulak bisnes.

Saya fikir yang boleh buat saya bertahan ialah method online ini. Saya boleh berkongsi peluang bisnes, berkongsi info tentang produk Shaklee dengan ramai orang, secara mudah - di hujung jari saja. Walaupun hujung jari, tentulah ada usaha lain yang terlibat. Nak menulis di blog ni memerlukan kesabaran untuk lihat hasilnya. Dan idea kena sentiasa ada. Nak dapatkan idea tu pada saya tak susah kalau kita rajin membaca, dan sentiasa fikir "apa lagi nak kongsi di blog?".

Sudah tentu juga cabaran menguruskan masa tetap ada. Walaupun bisnes online orang kata "hujung jari" tapi kalau tak boleh urus masa, ada jari pun tak sempat nak guna! Ikutkan memang tak larat. Balik kerja, sampai rumah dah dekat nak habis Maghrib. Kemas apa patut, dinner dan lain- lain, sedar- sedar dah sampai waktu tidur. Masa anak saya masih menyusu badan, boleh dikatakan tiap- tiap malam saya akan tertidur sambil susukan anak, dengan baju opis masih melekat di badan. Mesti ramai macam tu kan? Bila terjaga tengah malam, barulah nak mandi, tukar baju tidur. Memang rasa selekeh sangat, rasa nak menangis pun ada! Esok ulang lagi benda yang sama hahaha!

Bila dah ada online business, saya tukar jadual sikit. Lepas anak- anak tido, dah tak boleh join sekali. Kena buat preparation untuk promo product di Facebook untuk hari esok. Kadang- kadang kena reply email customer. Ada masanya malam tu lah masa nak coaching dengan mentor. Esok pagi, seawal jam 5 pagi dah bangun untuk update blog pulak. Ulang- ulang macam tu lah masa awal- awal berbisnes. Makin lama, makin mudah sebab dah jadi habit. Sehari tak update blog, rasa risau haha!

Muka pasrah...bila lah keje aku nak siap gini...
Sekarang ni walaupun dah work from home, tak lagi tertakluk dengan jadual pegi balik kerja, still ada masanya terkejar -kejar juga. Tambah lagi sekarang dah ada 3 orang anak, memang mencabar nak curi masa untuk handle business pula. Kerja- kerja business saya kadang- kadang nampak lah busy tu bila ada kelas, ada coaching dll. Tapi di belakang tabir ada kerja- kerja yang orang tak nampak, buat marketing, buat promosi dan macam- macam lagi. Kelebihannya sekarang, masa lebih fleksibel dan tiada tekanan nak menjawab dengan bos la, donor la, funder la, partner la. Huiii tak gemo....

Puteri Yusof
016- 344 7727
Kuala Lumpur

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...