Monday, December 5, 2011

rambut gugur? lihat apa diet kita!

masalah keguguran rambut adalah berpunca daripada beberapa sebab. yang utama termasuklah kekurangan vitamin, peningkatan usia, pengambilan dadah atau terkena jangkitan penyakit tertentu. pengambilan vitamin yang cukup (melalui diet atau supplement) boleh memastikan rambut kembali tumbuh apabila circulation dalam badan bertambah baik, stress berkurangan dan hormon dapat dibetulkan.

protein
kekurangan protein dalam badan adalah antara punca rambut tak sihat, gugur dan rapuh, kerana rambut dibuat daripada protein! tapi banyak mana protein yang kita perlukan dalam sehari? bergantung sebenarnya kepada peratus lemak dalam badan, berat badan dan aktiviti fizikal seharian kita. lebih banyak aktiviti fizikal, lebih banyak protein diperlukan dalam diet harian, bagi membolehkan protein memperbaiki dan membentuk otot badan. dan lebih banyak protein diperlukan untuk ibu hamil atau mereka yang terdedah kepada radiasi, mereka yang mudah dapat jangkitan penyakit. antibodi yang kita perlukan untuk melawan penyakit dibuat daripada protein. sebab tu kita perlu jumlah yang cukup untuk keperluan harian dan badan kita.

zinc
kekurangan zinc (dan mineral lain) berkait dengan keguguran rambut kerana ia boleh menyebabkan helaian rambut menjadi lemah dan lambat untuk tumbuh semula. apabila kita ada zinc yang cukup, ia membantu mempercepatkan pembentukan semula sel, pembinaan tisu dan pembaikan semual tisu yang rosak. zinc juga penting untuk maintain pengeluaran minyak di kelenjar yang melekat pada folllicle rambut, jadi rambut jadi lebih kuat.

b- complex
Biotin dalam b-complex adalah sumber yg paling penting bagi pertumbuhan semula rambut. bagaimana b-complex membantu masalah keguguran rambut? pengambilan b-complex memastikan pengumpulan kolestrol pada kulit kepala dapat dikawal, memperbaiki aliran darah ke kulit kepala, menggalakkan pertumbuhan rambut, melindungi rambut dan kulit kepala kepada radikal- radikal bebas yg merosakkan, melebatkan rambut dan menyihatkan rambut supaya ia bersinar dan tidak rapuh.

mutivitamins
apa lagi vitamin lain yang diperlukan untuk kesihatan rambut? vitamin A, H, C dan E adalah antara yang utama diperlukan. jika product rambut yang kita beli tak menampakkan hasil, cuba lihat diet seharian dan pastikan vitamin- vitamin ini ada dalam makanan yang kita ambil.
 
 
nak rambut gini canthek?? diva sangat...!!

nak dapatkan semua ni dengan cukup setiap hari? saya cadangkan anda cuba ESP untuk sumber protein lengkap, Zinc complex,  B-complex dan Vitalea bagi mengatasi masalah rambut gugur anda. kalau tak dapat nak pastikan semua ni ada dalam menu seharian anda, ini adalah jalan kedua terbaik kan?

PENTING: untuk ibu- ibu yang baru melahirkan baby, rambut gugur adalah perkara biasa, dan jika tiada implikasi lain, rambut akan kembali OK, ianya bersifat sementara kerana ketidakseimbangan hormon. jika berlarutan (anak dah sekolah, rambut gugur lagi hehehe) ibu- ibu kena lihat balik diet dan cari jalan penyelesaian.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...