Tuesday, March 20, 2012

contest lagi!

ok, apa kata kita hantar entry untuk cabaran penyusuan si manja oleh momma mia, cer tengok link ni. http://alinalancontest.blogspot.com/2012/03/miakididdles-giveaway-cabaran-penyusuan.html

aliyah at 13 months. she used to pronounce susu as shushu. 
"ini kenangan semasa aliyah berusia 15 bulan, lebih kurang. masa tu aliyah dah minum formula, selang seli dengan susu ibu. pada masa tu, ilmu breastfeeding saya agak kurang, bila dah cukup setahun, rasa nak give up tu memang tinggi la. perlahan- lahan saya wean off aliyah. tak ada masalah pun, dia tak berapa nak demand pun bila saya tak offer. bila saya dan aliyah dah ready, saya pun mula travel untuk kerja. yang pertama pergi banda aceh. walaupun saya dah stop mengepam, saya masih breastfeed aliyah di rumah selepas kerja dan pada waktu malam. jadi, saya tak mahu susu kering begitu saja. saya bawak pam pegi banda aceh, tapi saya tak plan untuk bawak pulang susu yang dipam. saya bangun malam dan subuh untuk pam, dan *insert tears here* buang. emosi saya memang terganggu. rasa kesal, sedih, rasa bodoh pun ada. 
tiba hari nak pulang ke KL, saya bersiap awal, mahu lekas pulang. saya tak mahu pun pergi beli souvenirs. kalau boleh subuh2 lagi nak pergi airport. tapi ahli rombongan nak jugak pegi beli souvenir. dan teka? teka la! WE MISSED THE FLIGHT! apa lagi, depan- depan semua orang saya menangis! menangis! menangis! flight banda aceh- kL ni sehari seketul je pulak! satu malam lagi di banda aceh??! orang lain ingat saya sedih pasal anak ditinggal di KL (itu pun betul juga) tapi diaorang tak tau yang saya memang dah emosional pasal buang susu tu! aiyayayaya! bos saya masa tu, ambik keputusan cari flight ke medan, dan ambik pulak flight medan ke KL. bila dah boarding, ada pulak yang gatal mulut bersuara "hai puteri ni, tak sabar ye nak balik KL". saya jawab "saya ada yang tersayang tunggu, i am not sure about you!" lepas jawab gitu, rasa menyesal ok. tapi takla menyesal sangat pasal sebab mamat ni la kitaorang terlepas flight. sibuk sangat nak pegi beli souvenirs! padahal sebulan sekali pegi banda aceh! hmmph!
**disclaimer: saya tiada menyimpan dendam pada mereka yang terlibat. masa tu je hangin. hehe.
 

1 comment:

Momma Mia said...

MasyaAllah... memang dugaaannnn. rasa nk nangis skali... tetiba terbayang pengalaman mengepam & menyusu di Korea... Ha bila ingat cabaran travel ni mmg emo sesangat sbb dugaan maha besar. so bleh faham perasaan buang susu tu sbb ada gak terpk nk buat camtu...

kagum la dgn orang yg sentiasa travel jauh2 cane la kan... Takpe skarang ramai dah share tip bf sambil travel so next time we know what to do kan..

thank you for sharing sis. sooo valuable story.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...